Buddhisters nyttår

Buddhister verden over markerer det vanlige nyttåret 1. januar. Men i tillegg til dette finnes det kalendere i noen land som plasserer nyttåret på andre datoer i året. I enkelte av disse faller høytidsdagene på forskjellige datoer. Nyttårsfeiringene er viktige for de fleste buddhister og inneholder markeringer i templene ved siden av tradisjoner i hjem og familie. Litt morro hører også med. Les mer om nyttårsfeiringene her:

 

Thai nyttår

Songkran er det tradisjonelle nyttåret i Thailand. Vannkasting står utvilsomt i fokus for dagens songkran-festligheter i Thailand, men dette er ikke den eneste måten den feires på selv om den er den mest iøynefallende. Sonkran blir også markert på en rekke andre måter.

Vietnamesisk nyttår

Det vietnamesiske nyttåret (Tết) er den viktigste feiringen i vietnamesisk kultur. Tết feirer vårens ankomst basert på den vietnamesiske kalenderen. Vanligvis faller datoen i januar eller februar i den gregorianske kalenderen.

Kinesisk nyttår

Kinesisk nyttår er den kinesiske festivalen som feirer begynnelsen av et nytt år i den tradisjonelle kinesiske kalenderen. Festivalen blir vanligvis referert til som vårfestivalen i fastlands-Kina. Tradisjonelle markeringer finner sted fra kvelden før årets første dag til Lanternefestivalen som arrangeres den 15. dagen i det nye året.  

Singalesisk nyttår

Det singalesiske og tamilske nyttår (Aluth Avurudu) er en viktig høytid for både singalesiske buddhister og tamil-hinduer på Sri Lanka. Det spesielle med denne høytiden er at en feirer begynnelsen av det nye året, så vel som avslutningen på det gamle året på gunstige tidspunkter beregnet av astrologer.

Burmesisk nyttår

Thingyan er det burmesiske nyttåret. Det er en buddhistisk festival feiret over en periode på fire til fem dager, og kulminerer med selve nyttårsdagen. Vannkasting er det som fremfor alt kjennetegner denne festivalen, noe som kan gjøres de første fire dagene av festivalen.