Vesak

Vesak er den viktigste høytidsdagen i den buddhistiske kalenderen og markerer Buddhas fødsel. Dagen feires på fullmånedagen i måneden vesak (vaishaka) etter den indiske kalenderen (vanligvis i mai etter vår kalender). Det er derfor høytiden har fått dette navnet. I Sri Lanka og i landene i Sørøstasia markeres også Buddhas oppvåkning og død på denne fullmånedagen. I Kina og Tibet feires fødselsdagen til Buddha en uke tidligere.

THAILAND

En kort beskrivelse av feiringen: Kveldsmørket har senket seg over tempelet. Men denne kvelden lyser et hav av levende lys opp plassen rundt den store stupaen midt i tempelet. Buddhister fra nabolaget bærer lys, blomster og røkelse mens de vandrer sakte rundt stupaen. Foran i prosesjonen går de gulkledte munkene. Etter tre runder rundt stupaen avsluttes vandringen foran alterbordene hvor folk ofrer lys, røkelse og blomster og hvor de bøyer seg ned for å ære Buddha. Inne i den store tempelhallen samles munkene for fremsi skriftene og for å lytte til abbedens prekener. Også mange av buddhistene går inn i tempelet for å lytte til munkene hele natten.

KOREA

I Korea begynner dagen med at folk heller vann over en statue av Buddha som nyfødt barn. Når en gjør dette sies dette verset:

Vi er nå kommet for å bade Buddha
med ønske om renhet, visdom, godhet og rettferd.
Måtte alle levende vesener som er tilsølt av sinnets urenheter
bli fri fra urenheter og nå Buddhas rene tilstand.

Statuen står i et vannbasseng på et eget blomsterprydet alter i tempelet. Alle blomstrene minner om at Buddha ble født i Lumbini hagen i India. Dette skjer sammen med seremonier med taler av munkene og sanger og opplesning av tekster.

Om kvelden tennes fargede lanterner. Disse henges opp mellom tempelbygningene. Når mørket senker seg henger rad på rad med lanterner og lyser opp natten. Lanternene symboliserer Buddhas lys som opplyser hele verdens mørke.

I større byer går buddhister i opptog med lanterner. På dekorerte vogner er det satt opp statuer av Buddha. Hvert tempel stiller med en egen vogn. Munker og lekfolk bærer bannere og flagg. Det buddhistiske flagget ses overalt på denne dagen.

I Koreas hovedstad Seoul arrangeres det hvert år en stor prosesjon i forbindelse med vesak. Fordi opplyste lanterner er en viktig del av feiringen av Buddhas fødsel har den fått navnet «Lotuslanterne festivalen». Den har blitt en folkefest som også tiltrekker seg interesserte tilskuere utover de troende buddhister. Filmen nedenfor gir et bilde av feiringen.

SRI LANKA

I templene serveres gratis vegetarmat til de besøkende. Under vesak feiringen i noen land er det slik at slakteriene stenges og at det ikke er lov å selge alkohol. Myndighetene markerer også vesak med å slippe fri fanger fra fengslene.

Vesak er en tid da folk strømmer til templene. Det er også mye folk ute i gatene. Det settes opp store dekorasjoner med lys og blomster og bilder fra Buddhas liv. Noen steder er det friluftscener der det synges buddhistiske sanger og spilles teaterstykker fra Buddhas liv.

FN MARKERER VESAK

Generalforsamlingen i FN vedtok i 1999 i sin resolusjon 54/115 å anerkjenne vesak som en internasjonal høytidsdag med markering ved FNs hovedkvarter i New York og  andre FN sentre omkring i verden.

FILM OM KOREANSK VESAK

I Sør-Korea feires Buddhas fødsel med en stor prosesjon i hovedstaden Seoul. Siden lanterner er en viktig del av den tradisjonelle feiringen har den fått navnet «Lotus lanterne festivalen» og tiltrekker seg mange skuelystne mennesker i storbyen. Men de buddhistiske ritualene der en blant annet skyller vann over en nyfødt Buddha står stadig i sentrum for feiringen. Filmen er produsert av de koreanske buddhistene for å promotere feiringen.