Tibetansk sang om lama Karmapa

Litt om sangeren: Tenzin Kunsel er en ung tibetansk kvinne født i 1994 i en tibetansk bosetting for flyktninger i Sør-India. Hennes sangtalent og hennes store interesse for musikk ble anerkjent i tidlig alder, og allerede fem gammel opptrådte hun på scenen. I 2003 flyttet Tenzin Kunsel til USA, hvor hun fortsatte å utøve tibetansk musikk og lærte også å spille forskjellige tibetanske musikkinstrumenter og hun opptrådte i USA, Europa, Australia og India.

I tillegg til å være engasjert i musikk og med stadige opptredener, har Tenzin Kunsel gjort det bra akademisk. I mai 2016 ble hun uteksaminert fra University of Massachusetts med hovedfag i biokjemi og molekylærbiologi og fysikk.

Sangen er en moderne musikkvideo fra 2018 produsert i Sikkim i India. Den synges på tibetansk med tekst på engelsk. Oversettelsen er imidlertid noe unøyaktig så vi har fått oversatt den på ny fra tibetansk til norsk. Tema for sangen er den tibetanske lama Karmapa.

Karmapa er som den mer kjente Dalai Lama ansett som en hellig person som er blitt født igjen og igjen siden den første Karmapa levde i Tibet på 1100-tallet. Karmapa stiftet en retning innen buddhismen som kalles Karma Kagyu. Denne retningen legg stor vekt på meditasjonspraksis. I Tibet finnes det mange klostre som hører til denne retningen. Den 17. Karmapa, Urgyen Trinle Dorje, ble født i Tibet i 1985. Han ble identifisert som den gjenfødte Karmapa i 1992. I 1999 flyktet han til India hvor han har bodd en årrekke.

Sangen i musikkvideoen tilhører en sjanger som lenge har vært populær blant tibetanske buddhister.  I slike sanger lovpriser en den religiøse læremester (lama) i et poetisk språk. Her ser vi en slik sang i en moderne tibetansk komposisjon med moderne instrumenter. Når det gjelder ord i sangen merker vi oss Lhatok som er stedet der Karmapa ble født i 1985. Stavelsene «Karmapa khyenno», som synges i sangen, er et mantra som betyr ord som resiteres som en form for meditasjon. Det er også en bønn i betydningen påkallelse av Karmapa som her betyr noe mer enn den personen som i dag bærer dette navnet.

Det meste av videoen er filmet i Buddha Park som er en helt nytt parkanlegg i Sikkim med en 40m høy statue av Buddha som ble innviet i 2013.

Sangen er oversatt fra tibetansk av Fredrik Liland

Bønn til Karmapa

Du ble født på plassen Lhatok, et himmelsk rike

Du er en gudesønn, en emanasjon av den hellige mesteren

Fantastisk er det at du fødtes her, som en mektig bølge til riktig tid

For å gi beskyttelse til oss tibetanere

Karmapa khyenno

Karmapa khyenno

Du er en helgen, som lyset fra solen og månen

Som lyser opp denne langstrakte verdens himmelhvelving

Fantastisk er det at du lar dine vakre råd spres

Slik at negativitetens hærer beseires i denne mørke tid

Karmapa khyenno

Karmapa khyenno

Du er essensen av en mester, som guldets forgyldelse

Fra din base i det hellige landet India

Fantastisk er det at du viser deg som en ungdommelig buddha

I ditt religiøse og sekulære arbeide for Dharma

Karmapa khyenno

Karmapa khyenno

Karmapa khyenno

Karmapa khyenno