Sang om Dalai Lama

Litt om sangeren: Tenzin Kunsel er en ung tibetansk kvinne født i 1994 i en tibetansk bosetting for flyktninger i Sør-India. Hennes sangtalent og hennes store interesse for musikk ble anerkjent i tidlig alder, og allerede fem gammel opptrådte hun på scenen. I 2003 flyttet Tenzin Kunsel til USA, hvor hun fortsatte å utøve tibetansk musikk og lærte også å spille forskjellige tibetanske musikkinstrumenter og hun opptrådte i USA, Europa, Australia og India.

I tillegg til å være engasjert i musikk og med stadige opptredener, har Tenzin Kunsel gjort det bra akademisk. I mai 2016 ble hun uteksaminert fra University of Massachusetts med hovedfag i biokjemi og molekylærbiologi og fysikk.

Sangen er en moderne musikkvideo fra 2019 produsert i Nepal. Den synges på tibetansk med tekst på engelsk. Oversettelsen er imidlertid noe fri på enkelte punkter så vi har fått oversatt den på ny fra tibetansk til norsk. Tema for sangen er Dalai Lama.

Hvem er Dalai Lama? Tenzin Gyatso (født 1935) er den fjortende og nåværende Dala Lama, og blir i media ofte bare referert til som Dalai Lama. To år gammel ble han gjenkjent som en gjenfødelse av den forrige Dalai Lama. I 1950 ble han innsatt som Tibets statsoverhode, 15 år gammel, på et tidspunkt da Tibet sto overfor okkupasjon fra Kina.

Da den tibetanske motstandsbevegelsen gikk i oppløsning i 1959 flyktet Tenzin Gyatso til India, hvor han opprettet den tibetanske eksilregjeringen. Her arbeidet han med å bevare den tibetanske kulturen og gi utdannelse til de mange tusen tibetanske flyktningene.

Tenzin Gyatso blitt en høyt verdsatt taler. Han er den første Dalai Lama som har reist til den vestlige verden, hvor han har bidratt til å spre buddhismen i vest og arbeidet for å gjøre Tibets sak kjent. I 1989 ble han tildelt Nobels fredspris. Siden 1960 har han bodd i den lille fjellbyen Dharamsala i det nordlige India. (fra Wikipedia).

Sangens forteller er en tibetaner som så mange andre, flyktet over Himalaya-fjellene og kom til den indiske fjellbyen Dharamsala hvor Dalai Lama holder til. Katak er et hvitt silkeskjerf som legges rundt halsen på en person som drar bort eller kommer på besøk. Hentydningen til en katak uttrykker kontrasten mellom hjemmet i Tibet og flukten ut av landet over fjellene. Hovedtemaet i sangen er møtet med Dalai Lama som beskrives som «ønskejuvel» og «tilflukt» som er ord hentet fra buddhismen og som understreket hans store religiøse betydning. I sangen vises det også til «Ganden Podrang» som bokstavelig betyr «det lykkelige rikets palass». Det brukes gjerne om Dalai Lamas styre, men her sikter det nok til Dalai Lama selv. For tibetanerne er Dalai Lama først og fremst en hellig person som har stor betydning for den enkelte tibetanske buddhist. I filmen ser vi det berømte Potala palasset i Lhasa i Tibet. Dette var bolig for de forskjellige Dalai Lama inkarnasjonene. Vi ser også glimt fra overrekkelsen av Nobels fredspris til Dalai Lama i Oslo i 1989.

Oversatt fra tibetansk av Fredrik Liland og Runa Ovland

Da jeg først dro hjemmefra

Da jeg først dro hjemmefra

Ble en katak lagt rundt min hals

Men da jeg så krysset Gampa-passet

Kunne ingen ta vare på meg

 

Mine øyne søkte mot ham

Og hans kjærlige blikk møtte mitt

I møte med ønskejuvelen, min tilflukt,

Kunne jeg ikke holde tårene tilbake

 

Må fuglen den hvite krane

Låne meg sine vinger

Så vingenes kraft kan ta meg

Til hans bolig i Dharamsala

 

Mine øyne søkte mot ham

Og hans kjærlige blikk møtte mitt

I møte med turkispalasset Ganden Podrang

Kunne jeg ikke holde tårene tilbake