Seremoni ved stupa i Sri Lanka

Denne filmen viser opptak fra en buddhistisk seremoni ved stupaen Rankoth Vehera i byen Polonnaruwa i Sri Lanka. Stupaen ble bygget av kong Mahaparakrama Bahu I (regjerte 1153–1186 e.Kr.) og kong Nissanka Malla (regjerte 1187-1196 e.Kr.). Pollonaruwa var på den tiden hovedstad i Sri Lanka, men ble senere ødelagt og forlatt på grunn av invasjoner fra Sør-India. Det sies at stupaen inneholder relikvier av Buddha og mange disipler som har nådd åndelig oppvåkning (arhater).

Filmen viser en seremoni som ble arrangert her i 2018 av den buddhistiske organisasjonen Mahamevnawa.

I forbindelse med seremonien ble det satt frem 24.000 skåler av leire fylt med rent vann fra fjellet Sri Pada. Stupaen ble opplyst med tusenvis av lys drapert over kuppelen. Videre ble 84.000 oljelamper tent som ofringer til stupaen. I forkant av seremonien var området rundt stupaen blitt dekket med ny sand slik at de omkring 600.000 deltakerne i seremonien kunne få plass til å utføre de religiøse handlingene. Under seremonien ble sjasminblomster drysset ned fra et helikopter på himmelen i ærbødighet for stupaen. Gjennom hele natten ble det gjort ofringer til stupaen til minne om Buddha og de store arhatene (hellige disipler).

Meningen med disse handlingene er at ofringer til Buddha i form av blomster, røkelse, oljelamper, mat, vann o.l. er noe som påvirker positivt den enkeltes velvære og åndelige utvikling. Det er ikke noe som Buddha trenger, men tanken om å glede ham uttrykt i slike handlinger er noe som gagner den som utfører dem. Den viktigste måten å praktisere buddhismen på er imidlertid å utføre Buddhas lære om å være gavmild, å leve etisk og arbeide med å utvikle gode holdninger og sinnsro og på grunnlag av dette finne visdom. Betydningen av ofringer ligger i at de inspirerer den enkelte til å gå veien Buddha viste oss. På denne måten er de svært viktige.

I forbindelse med seremonien ble det skrevet en lovsang til stupaen (sunget i filmen) som i et poetisk språk forteller om stupaen og kongen som bygde den.

Her er en film publisert av arrangøren av seremonien ved stupaen: