Et kongelig tempel i Bangkok: Wat Pho

Thailand ligger sentralt i Sørøst-Asia og har i dag 66 millioner innbyggere. Omkring 93% av disse er buddhister. Buddhismen har en lang historie i dette landet og har alltid hatt en nær forbindelse til kongene som har styrt Thailand. Dette understrekes også av filmen vi viser her som forteller om et kongelig tempel. Det betyr et tempel etablert av en konge og som er tilknyttet kongehuset. På denne måten er slike templer forskjellige fra andre templer som er etablert av vanlige innbyggere. De er også blant Thailands største og vakreste templer.

Filmen er utgitt i forbindelse med at kongefamilien i Thailand har regjert i 240 år (2022). Kongefamilien kalles Rattanakosin etter navnet på hovedstaden. Den begynte i 1782 og kalles også Chakri dynastiet. Alle kongene kalles Rama slik at den første kongen kalles Rama I, mens den tiende kongen kalles Rama X (han ble konge i 2016).

Wat Pho

Rama I gjorde Wat Pho Chetuphon til et kongelig tempel og ga det navnet det har i dag. Opprinnelsen til Wat Pho er ikke kjent, men man tror at det ble etablert på slutten av 1600-tallet. Den viktigste bygningen i tempelet er ubosot hvor munker blir ordinert og hvor ritualer blir utført. Wat Phos ubosot ble innviet i 1791 og i sokkelen til Buddha-statuen er asken etter Rama I bevart.

Vi merker oss også innskriftene på veggene i noen av bygningene. På begynnelsen av 1800-tallet ble Wat Pho utviklet til Thailands første universitet der det også ble undervist i tradisjonell medisin og massasje.

I denne perioden ble den store bygningen med den liggende Buddha bygget etter ordre av kong Rama III. Denne statuen er forgylt og er 46 meter lang og 15 meter høy.

Til sist i filmen vi ser vi på noen av stupaene. Det sies å være 99 av dem i Wat Pho. De fire største er viet til de fire første kongene av Chakri-dynastiet og inneholder aske av dem. Denne typen stupa kalles chedi og er typiske for Thailand med sine spisse spir.

Av de kongelige templene regnes Wat Pho som det fremste og det besøkes av mange hele året.