Buddhistisk musikkvideo fra Burjatia i Russland

Russland har tre republikker (provinser) med buddhistisk befolkning: Burjatia og Tuva som ligger i Sibir langs grensen til Mongolia og Kalmykia som ligger det europeiske Russland nordvest for Det kaspiske hav. Buddhismen kom hit på 1600-tallet  og tilhører den samme retningen som finnes i Mongolia og Tibet. Under det sovjetiske styret ble buddhismen på det nærmeste utryddet men fra 1980-tallet og frem til i dag har denne religionen igjen fått en viktig plass i disse områdene. I dag anerkjennes buddhismen som en av landets «tradisjonelle religioner».

I forbindelse med at det skal bygges en stor statue av bodhisattvaen Avalokiteshvara i Burjatia ble det 28. februar 2019 ble det arrangert en konsert der den unge sangeren Rinchin Dashitsyrenov presenterte sin nye sang Arya Baala (Arya Baala (sanskrit: Aryapala) betyr «edle beskytter» og er ett av navnene på bodhisattvaen Avalokiteshvara). Dashitsyrenov er født i 1991 og er i dag en av de fremste sangerne i Burjatia.

Arya Baala ble lansert rett før det burjatiske nyttåret som kalles Sagalgan (den hvite måned). Dashitsyrenov delte sangen på sosiale medier som en nyttårsgave til sine tilhengere, og la også ut et bilde av Avalokiteshvara. Sangen fremføres på en musikkvideo som ble presentert under innsamlingskonserten. Videoen ble tatt opp i landsbyen Sanaga, med medvirkning fra lokale innbyggere og lamaer fra stedets tempel: Sanaginsky Datsan. Lamaene kan sees på filmen mens de leser bønner og gjennomføre en renselses-seremoni kjent som dugjuba, hvor alle synder og ulykker fra det siste året blir brent mens bønner blir lest.

Dashitsyrenov synger Arya Baala på burjat-språket og synger mantraet til Avalokiteshvara, mantraet om den store medfølelsen: om mani padme hung. I videoen kan han sees mens han utfører forskjellige religiøse aktiviteter, som å be, ofre en smørlampe og danse rundt en mystisk ild.

De mest spennende deltakerne i videoen er små barn som ber med foldede hender, tar imot velsignet vann, beveger bønnehjul og gjør prostrasjoner i templet foran et alter hvor vi ser et bilde av Hans hellighet Dalai Lama. Videoen viser også det fantastiske landskapet i Zakamensky distriktet og de mongolske hestene som har holdt til i dette området siden Djingis Khan.

Musikkvideoen kan dere se her: