Sang til ære for buddhistisk frihetshelt i Sri Lanka

Sangen vi presenterer på denne siden er fra feiringen av en viktig person i Sri Lankas historie, nemlig Anagārika Dharmapāla (f. 1864). Da han vokste opp, var Sri Lanka en britisk koloni (fra 1796). Før det hadde landet vært kolonisert av nederlendere (1640 – 1796) og portugisere (1505 – 1640/58). Disse kontrollerte kystområdene mens det i den indre delen av øya var et selvstendig kongerike inntil britene i 1815 erobret hele landet. Først i 1948 ble Sri Lanka igjen et selvstendig land.

De europeiske kolonimaktene som okkuperte landet var kristne. Særlig de katolske portugiserne gikk hardt frem og forbød folk å praktisere noen annen religion enn kristendommen. De buddhistiske templene ble plyndret og ødelagt og munkene ble jaget bort.

Bildet ovenfor viser det store Kelaniya tempelet som den portugisiske guvernøren Diogo de Melo ødela i 1575. De gikk nesten 200 år før buddhistene fikk lov til å bygge opp igjen tempelet. Det skjedde 1767 da portugiserne for lengst var jaget bort fra øya av nederlenderne.

Buddhismen hadde eksistert i Sri Lanka siden 200-tallet f.Kr. men under kolonistyret var kristendommen dominerende i utdanning og styre. Mange så ned på sin egen kultur og kopierte koloniherrenes tro og levemåte.

Anagārika Dharmapāla ble som ung en forkjemper for at buddhismen igjen skulle komme til heder og verdighet. I 1885 tillot britene at høytiden Vesak ble en offentlig helligdag. Etter hvert ble Anagārika Dharmapāla en av lederne av denne bevegelsen. I 1890 kom han for første gang til India og besøkte templet der Buddha hadde nådd oppvåkningen.

På slutten av 1100-tallet var templet blitt forlatt av buddhistene etter muslimske erobringer av Nord-India. Britene som styrte India på 1800-tallet hadde restaurert templet, men det var nå ikke lenger buddhistenes tempel. Anagārika Dharmapāla satte seg fore å bringe det tilbake til buddhistene og også bringe buddhismen tilbake til India. Buddhismen hadde på den tiden nemlig forsvunnet fra det meste av India.

Filmen fra feiringen av 155-årsdagen for Anagārika Dharmapālas fødsel viser bilder fra dette tempelet i India. Den viser også hvordan Anagārika Dharmapāla talte til folk i Sri Lanka om å støtte sin sak om å gjenopprette tempelet i Bodh Gaya i India som et hellig sted for alle buddhister. Han talte også for å slutte å spise kjøtt og drikke alkohol som han så på som skadelige skikker fra vesten. Anagārika Dharmapāla ble en leder for de singalesiske buddhistene.

I mange år arbeidet han i India hvor han døde i 1933. Feiringen i Sri Lankas hovedstad i 2019 understreker hans status som nasjonalhelt i Sri Lanka. Vi har oversatt teksten i sangen fra singalesisk.

(Oversatt fra singalesisk av Unapane Pemananda Thero) 

Navnet er Anagārika Dharmapāla

Det var det velsignede vannet som lindret et land

forpint og brent ned

slått av de hvites piskeslag.

Regnskyer av falske forestillinger

kastet mørke over Sri Lankas himmel

men ble blåst bort av vinden fra Sri Lankas buddhister

fra det gylne Sihala landet

 

Navnet er Anagārika Dharmapāla

Det er den strålende stjernen som viste veien til et land

som ikke lenger så verdi i en stor og strålende fortid

«Synk ikke ned i sløvhet gjennom mat og drikke

Vær ikke svak og underlegen!»

Dette var befalingen som vekket sovende øyne

dette var befalingen.

 

Navnet er Anagarika Dharmapala

Det var morgengryets kampsang

som med støtte av Dharmas hjul

ga kraft til en splittet nasjon

Det er det store navnet

lik månen som stråler mer og mer

på buddhismens himmel

og for Sri Lankas ære

 

Hold fast ved Dharmapālas stemme

som fordrev de syndige vaner som ødela landets verdighet

som vekket nasjonen hos hver og én.

Gå fremover barn av Sri Lanka fra dets fire himmelretninger

med buddhismens verdier

beskytt Sri Lanka!

Navnet er Anagārika Dharmapāla