Vietnamesisk nyttår – Tết

Det vietnamesiske nyttåret (Tết) er den viktigste feiringen i vietnamesisk kultur. Tết feirer vårens ankomst basert på den vietnamesiske kalenderen. Vanligvis faller datoen i januar eller februar i den gregorianske kalenderen.

Tết feires vanligvis samme dag som det kinesiske nyttåret. Mange vietnamesere forbereder seg på Tết ved å tilberede spesielle matretter til høytiden og rengjøre huset. Mange skikker praktiseres i løpet av Tết, for eksempel å besøke en persons hus den første dagen av det nye året, tilbedelse av forfedrene, nyttårshilsener med gode ønsker, gi lykkepenger til barn og eldre.

Tết er også en anledning for pilegrimsferder og familiegjenforeninger.  Tết begynner med at en legger bak seg problemene det siste året og at en håper på et bedre kommende år. En anser Tết for å være den første vårdagen, og festivalen kalles ofte Hội xuân (vårfestival).

Vietnamesere vender vanligvis tilbake til familiene sine under Tết. Noen kommer hjem for å tilbe ved familiealteret eller besøker gravene til sine forfedre i hjemlandet. De renser også gravene til familien sin som et tegn på respekt. Selv om Tết er en nasjonal høytid blant alle vietnamesere, har hver region og religion sine egne skikker.

Feiringen av Tết kan vare fra en dag frem til hele uken, og det nye året er fylt med folk i gatene som prøver å lage så mye leven som mulig ved hjelp av fyrverker, trommer, bjeller, gonger og alt de kan tenke på for å avverge onde makter. Slike parader vil også inneholde personer med forskjellige masker, og dansere som fremfører det som er kjent som Mua Lan eller løvedans. Lan er et dyr mellom en løve og en drage, og er symbolet på styrke i den vietnamesiske kulturen og noe som brukes til å skremme bort onde makter. Etter paraden kommer familier og venner sammen for å ha en fest med tradisjonelle vietnamesiske retter, og deler lykke og glede over det nye året med hverandre. Dette er også tiden da de eldste vil dele ut røde konvolutter med penger til barna for lykke og får Tết-hilsener tilbake.

Tradisjonelt har hver familie et nyttårs-tre som består av en bambusstang som er 5 til 6 m lang. Den øverste enden er vanligvis dekorert med mange gjenstander, avhengig av lokalitet, inkludert lykke amuletter, origami fisker, kaktusgrener, etc.

Under Tết er hvert hus vanligvis dekorert med gule aprikosblomster (hoa mai) i de sentrale og sørlige delene av Vietnam; eller fersken blomstrer (hoa đào) i den nordlige delen av Vietnam. De mange fruktene symboliserer fruktbarheten og fruktbarheten som familien håper det kommende år.

Vietnamesere dekorerer også hjemmene sine med bonsai og blomster som krysantemum og ringblomster som symboliserer lang levetid. De henger også opp malerier og kalligrafibilder.