Veiledningens utgangspunkt:
- Hensikten med Buddhas lære er å minke lidelse i oss selv og i verden. For å virkeliggjøre dette er Buddhistisk praksis mangfoldig, og inkluderer f.eks. å meditere, og gi gaver til munker og nonner (dana). Buddhistisk praksis inkluderer også å la samfunnet rundt oss få glede av våre innsikter og erfaringer. (Buddha ga råd til Kong Suddhodana og hans følge om hvordan styre sitt land klokt og fredelig basert på egen praksis, og selv leve enkelt.)
- Ytre og indre handling henger sammen, og veien og målet er ikke atskilt. Vi praktiserer selv for å gjøre godt mot andre, og hjelper andre med vår praksis fordi vi ikke er atskilt fra dem. Vi kan selv bli dypt berørt av andres gleder og sorger, inkludert dyr, planter og jorda. Hvordan vi handler i møte med lidelse er like viktig som hva vi vil oppnå med det. Derfor er fredelige midler til endring viktig.
- BF er et fellesskap for å støtte opp under mange former for buddhistisk praksis. Denne veiledningen vil støtte hvordan ledere og andre kan forholde seg når medlemmer vil engasjere seg for bærekraft og andre samfunnsspørsmål.
Introduksjon
Hensikten med Buddhas lære er å bidra til å frigjøre alle levende vesen fra lidelse. Med økende kunnskap og bevissthet om konsekvenser av måten vi lever på blir det viktigere å bruke dharma for å bidra til mer bærekraftige samfunn. Mange ønsker å bidra til et bærekraftig samfunn og vi som praktiserer Dharma kan bidra med vår forståelse og praksis.
Det er forskjellige syn på hva dette betyr og hvordan det bør gjøres. For å anerkjenne dette og bidra til fellesskap og godt samarbeid har Buddhistforbundet vedtatt følgende retningslinjer i tråd med Buddhistforbundets vedtekter.
- BF sin viktigste respons på lidelse i verden er å tilrettelegge for at folk i Norge kan praktisere dharma. Oppvåkning er den dypeste og mest fullendte responsen på verdens lidelse. BF støtter opp om det som bidrar til individuell og kollektiv oppvåkning. Vi bestreber oss på å forankre alle våre aktiviteter i dharma. For å fremme egen og andres forståelse for buddhistiske verdier, ideer og prinsipper er det viktig å være var på lidelsen i verden.
- Buddhistisk samfunnsengasjement er uttrykk for medfølelse for alle levende vesen. Vi anerkjenner at verdens lidelse er uten grenser og vil allikevel respondere. Når vi jobber aktivt for en gruppe i samfunnet ønsker vi samtidig å være medfølende med alle som er involvert.
- Vi støtter sunt (kusala) samfunnsengasjement basert på innsikt i interværen. Å bidra til positive endringer i samfunnet er meningsfulle måter å praktisere dharma på. Vi oppmuntrer medlemmer av sanghaene til å utvide sin empati for å respondere til vanskeligheter utenfor det de selv har erfaring med, basert på kjærlig vennlighet (metta) og visdom. Visdommen bygger på bevissthet om at hvis andre lider så lider også jeg, og sosiale utfordringer eller floker er komplekse og oppstår ut av talløse gjensidig betingede fenomener. Innsikt i denne interværen gir støtte til romslige og nyanserte perspektiver på samfunnsengasjement som kan motvirke polarisering og forenklede fremstillinger.
- Buddhistisk samfunnsengasjement er ikkevoldelig og basert på de etiske øvingsnormene Buddha beskrev. For å bli buddhistisk praksis må samfunnsengasjement følge de etiske øvingsnormer Buddha påpekte, og spesielt grunnprinsippet om ikkevold. Dette innebærer å være åpen for dialog med de som har andre tanker, verdier og perspektiver, samt å lytte til deres tilbakemeldinger.
- Buddhistisk samfunnsengasjement krever at vi er bevisst egne sinnstilstander. Som andre buddhistiske praksiser innebærer buddhistisk samfunnsengasjement varhet på motivasjon, holdninger, følelser, sinnstilstander og hvordan vi forholder oss til disse. Vanskelige temaer kan vekke dyp lidelse i oss selv eller andre som kan være krevende å håndtere. Å møte disse utfordringene kan være tappende. Det er derfor viktig å være bevisst hva som støtter oss i å praktisere med slike utfordringer.
- Når vi støtter gruppemedlemmers initiativ og prosjekter for sunn samfunnsutvikling baserer vi det på våre forståelser av Dharma. Gruppemedlemmer kan for eksempel skape initiativer som viser oss selv og verden eksempler på hvordan man kan leve med visdom og medfølelse.
- Vi støtter opp om at forskjellige meninger kan uttrykkes og utforskes. Selv om vi alle praktiserer grunnleggende Dharma kan vi som buddhister konkludere forskjellig om hvordan løse flokene. Vi støtter opp om en kultur der meningsforskjeller kan ytres og utforsket i lys av Dharma, metta og gjensidig respekt.
- Bodhisattva- og Arhat-idealet uttrykkes på mange forskjellige måter. Å støtte samfunnsengasjerte prosjekter kan være uttrykk for disse idealene, likesom det å støtte aktiviteter i tempelet eller buddhistsenteret, eller å fokusere på meditasjonsbasert praksis. Vi forstår og respekterer at folk velger forskjellige praksiser til forskjellige tider.
- Når BF tar stilling til etiske samfunnsproblem som oppfattes som politiske eller sosiale skal det gjøres for å styrke visdom og medfølelse. Å ikke ta stilling er også en etisk handling og får konsekvenser.
- BF skal ikke alliere seg med organisasjoner som ikke er basert på dharma. Det kan være nyttig og viktig å samarbeide med andre grupper for å bidra i samfunnsutfordringer. Når vi gjør det er det viktig at BF og gruppene ikke direkte eller indirekte støtte handlinger eller perspektiver som går på tvers av dharma.
Forslag skrevet av Gunaketu med innspill av Eevi, Oslo, 12.1.2024. Vedtatt av styret i BF 12.6.2024