Myanmars store lysfest: Thadingyut

Thadingyut-festivalen finner sted på fullmånedagen thadingyut som er den syvende fullmåne i den burmesiske kalenderen.  Thadingyut markerer slutten på munkenes tre måneder retrett-periode (vassa), Thadingyut er også en feiring der en minnes at Buddha ifølge gammel tradisjon steg opp til himmelen hvor han underviste sin avdøde mor i sin lære og at han steg ned på jorden igjen på denne fullmånedagen.  Det er derfor en dag da buddhistene hilser Buddha velkommen på jorden. Thadingyut varer i tre dager: Dagene før, under og etter fullmånedagen.

Buddhister hilser Buddha og disiplene hans velkommen ved å tenne lys. I vår tid brukes elektriske lys som lyser opp alle slags bygninger og gater. Under thadingyut-festivalen er det musikalske skuespill (zat pwe), gratis filmfremvisninger og sceneshow på gatene og plasser rundt om i landet. Det er også mange matboder, som selger forskjellige slags tradisjonelle matvarer og utsalg som selger leker, kjøkkenutstyr og andre nyttige ting. Noen ganger går folk rundt i gatene bare for å se og har det gøy. Noen liker å ha det moro med fyrverkeri og brannballonger.

I løpet av festivaldagene drar buddhister vanligvis til pagoder og klostre for å uttrykke sin hengivenhet til munkene og ofre mat. Noen buddhister overholder også de åtte levereglene på fullmånedagen. De er vanlig at de unge oppsøker sine foreldre, lærere og eldre pårørende og viser dem respekt og gir dem frukt og andre gaver. De ber også om tilgivelse for de feil de måtte ha gjort mot foreldrene sine eller mot andre eldre pårørende gjennom året. De eldste forteller på sin side de unge at de tilgir det gale de måtte ha gjort og velsigner dem med lykke til og gir noe penger som gave. Det er også vanlig at yngre søsken hyller sine eldre søsken. Til gjengjeld vil de ønske dem til lykke og gi dem litt lommepenger.

Her er en film som viser aktiviter under thadingyut: