Thai nyttår – songkran

Songkran er det tradisjonelle nyttåret i Thailand. Vannkasting står utvilsomt i fokus for dagens songkran-festligheter i Thailand, men dette er ikke den eneste måten den feires på selv om den er den mest iøynefallende. Sonkran blir også markert på en rekke andre måter.

På den første dagen av songkran, som er en dag for å hedre eldre, finner en gammel skikk på thai kalt Rod Nam Dum Hua. Dette ritualet involverer at unge mennesker helter rose- og jasminduftende vann i håndflaten eller på føttene til foreldre eller kloke eldste som et tegn på ydmykhet der en ber om deres velsignelse.

Den andre dagen av songkran er viet til familier og offisielt kjent som «den nasjonale familiedagen». Familier kommer sammen for å tilbringe tid sammen. Barn vil også tilberede duftende vann med rose og jasmin for å vaske foreldrenes føtter og tilby dem en blomsterkrans, så vil foreldrene gi velsignelse til barna.

For den buddhistiske befolkningen i Thailand er songkran også en tid for tempelbesøk og religiøse ritualer. Å bade Buddha kalles song nam phra og er en viktig seremoni der buddhister varsomt heller duftende vann over buddha-statuene hjemme eller i templet. Det antas at å gjøre dette vil bringe lykke og velstand for det nye året. Songkran blir også sett på som en dag for vårrengjøring, og mange benytter anledningen til å få ryddet og rengjort husene sine for det nye året.

I mange deler av Thailand blir songkran også feiret med storslåtte opptog, skjønnhetskonkurranser, matmesser, kapproing, kulturelle arrangementer og fyrverkeri.