Et kongelig tempel i Bangkok: Wat Benchamabophit

Thailand ligger sentralt i Sørøst-Asia og har i dag 66 millioner innbyggere. Omkring 93% av disse er buddhister. Buddhismen har en lang historie i dette landet og har alltid hatt en nær forbindelse til kongene som har styrt Thailand. Dette understrekes også av filmen vi viser her som forteller om et kongelig tempel. Det betyr et tempel etablert av en konge og som er tilknyttet kongehuset. På denne måten er slike templer forskjellige fra andre templer som er etablert av vanlige innbyggere. De er også blant Thailands største og vakreste templer.

Filmen er utgitt i forbindelse med at kongefamilien i Thailand har regjert i 240 år (2022). Kongefamilien kalles Rattanakosin etter navnet på hovedstaden. Den begynte i 1782 og kalles også Chakri dynastiet. Alle kongene kalles Rama slik at den første kongen kalles Rama I, mens den tiende kongen: Vajiralongkorn, kalles Rama X (han ble konge i 2016).

Wat Benchamabophit

Byggingen av Wat Benchamabophit begynte i 1899 under kong Chulalongkorn (Rama V). Tempelet er bygget i marmor fra Italia og kalles derfor «Marmor tempelet» av utlendinger. Kongen ga det navnet Wat Benchamabophit Dusit Vanaram som betyr «Tempelet nær slottet til den femte kongen». Tanken hans var å ha et vakkert religiøst sted i nærheten av det nye slottet som han bygde på den tiden.

Templet inneholder også et museum med vakre Buddha-statuer fra ulike perioder og fra forskjellige land som er plassert i en egen gårdsplass. I tempelet er også en skole hvor munker studerer buddhismen

Den viktigste del av tempelet er ubosot som er bygd i en kombinasjon av østlig og vestlig stil. Eksteriøret er i thai-stil mens interiøret er inspirert av vestlige kirker og har vinduer med farget glass.

Buddha-statuen i ubosot ble støpt i 1920 og er en kopi av en berømt 700 år gammel statue. Asken etter kong Chulalongkorn (Rama V) er oppbevart i sokkelen til statuen. På veggene er det illustrasjoner av de åtte viktigste stupaene i Thailand.

Utenfor ubosot er flere bygninger som ble flyttet fra det gamle kongepalasset og som ble brukt av kong Chulalongkorn mens han var munk. Maleriene på veggene viser livet hans frem til byggingen av tempelet.

I tempelets hage står et stort tre som er et bodhi-tre hentet fra Bodh Gaya i India hvor Buddha nådde oppvåkningen for 2500 år siden. Treet ble hentet til Thailand som stikling for omkring 100 år siden.

I tempelet foregår det daglig religiøse aktiviteter slik som ofring av mat til munker (bildet ovenfor) og ordinasjon av munker.