Singalesisk nyttår – Aluth Avurudu
Det singalesiske og tamilske nyttår (Aluth Avurudu) er en viktig høytid for både singalesiske buddhister og tamil-hinduer på Sri Lanka. Det spesielle med denne høytiden er at en feirer begynnelsen av det nye året, så vel som avslutningen på det gamle året på gunstige tidspunkter beregnet av astrologer.
Avslutningen av det gamle året og begynnelsen av det nye året finner sted med flere timers mellomrom. I løpet av denne perioden bør srilankere, ifølge tradisjonen, avstå fra vanlig arbeid og utelukkende delta i religiøse aktiviteter. I løpet av denne overgangstiden stopper derfor folk all sin daglige virksomhet, og besøker templene for å bygge opp fortjeneste (godhet) og få velsignelsen fra munkene i templet.
Det nye året feires med kokende melk i en ny leirgryte som symboliserer velstand, når melken koker over fra alle sider av gryten. Etter det tilberedes melkeris.
Nøyaktig på det mest lykkebringende tidspunktet begynner folket sitt arbeid. Barn begynner på skolearbeidet. De eldre begynner arbeidet sitt i henhold til sitt yrke på en symbolsk måte. For eksempel kan en bonde dra til rismarken for å plante ris. En musiker spiller instrumentet sitt, og en lærer ville starte forberedelsene til klasseromsarbeidet.
Så er det tid for å hilse på eldste med betelblader. De eldste gir sine velsignelser til de unge for det kommende året. Å gi penger til hverandre er et annet ritual. Endelig er det tid for et familiemåltid i hjemmet. Dette ritualet markerer enheten og fellesskapet i familien. Alle sitter sammen for å glede seg over melkerisen tilberedt på den mest gunstige tiden. Bordet er fullt av søtsaker og melkeris. Etter at de grunnleggende ritualene er over, begynner folk å besøke sine nærmeste slektninger i nabolaget, og de utveksler også tallerkener fulle av søtsaker med venner og naboer. Det er vanlig å gi betelblader for å ære de eldste. I løpet av nyttårstiden reiser folk til gjerne fjerne steder for å besøke slektninger.
Å salve olje på hodet er et annet utbredt ritual i Sri Lanka. Det eldste familiemedlemmet er den som salver urteoljen på hodene til de andre. Denne salvingen gjøres også i landsbytemplenr. Landsbyene er samles folk for å få salvet olje på hodet av hovedmunken i templet.
I de fleste deler av Sri Lanka, særlig i landsbyene, venter folk fremdeles til det mest gunstige tidspunktet før de drar på jobb i det nye året. I urbane områder følger ikke folk et bestemt tidspunkt før de drar på jobb. Når nyttårsferien er slutt er folk tilbake på jobb.