loading..
Buddhas tapte barn
Loading...

Buddhas tapte barn

Lagt inn den 27.november 2009 | ved Administrator som Nyhet

Filmen "Buddha's Lost Children" vises på Vika kino, lørdag 12. desember kl. 12:00. Dette er en film om hvordan den kjente "Tiger-munken" i Thailand tar seg av hjemløse barn for å gi dem et meningsfylt liv.

Filmen vises av Oslo Spirituelle filmklubb.

Dokumentar om buddhistmunk som hjelper foreldreløse barn med tøff omsorg, medfølelse og thai-boksing.

I 15 år har den karismatiske munken Phra Khru Bah, bedre kjent som Tiger-munken, tatt seg av hjemløse barn. De lever i Det Gylne Triangel, en utilgjengelig del av Thailand som er beryktet for narkotikasmugling. Langt borte fra myndighetene og bistandsarbeidere driver han sitt viktige arbeid i den fattige regionen, der han blir sett på som en ledestjerne, farsfigur og trener. Tigermunken er tidligere mester i thai-boksing og bruker trening som et virkemiddel for å bygge opp barnas helse og karakter. Dette har gjort ham til en umåtelig populær figur i regionen, og barn står i kø for å komme til ham.

Hvert år feires han med en stor festival. I dokumentaren møter vi en mengde flotte karakterer i nære øyeblikk, med en slående vakker og frodig natur som bakgrunn. Her er det mye humor, men også en utfordrende tvetydighet, ikke minst i de mørke undertonene i Khru Bahs karakter.

Munken minner om Herman Hesses Siddharta-karakter, en modig og omsorgsfull mann som har funnet sin livsoppgave i å hjelpe og skolere andre. Han reiser rundt i åsene i Nord-Thailand hvor han forsøker å opplyse og hjelpe befolkningen med problemer knyttet til blant annet fattigdom og rus. Hans Golden Horse Temple er et barnehjem, skole og klinikk.

"Living is an art to be learned".

Tigermunkens mål er å gi barna de grunnleggende ferdighetene og egenskapene for å leve. Blant disse er friheten til å kunne være et barn, som mange av barna opplever for første gang i templet, og som åpner opp for videre utvikling og modning som mennesker.

Barna oppnår en selvdisiplin og opplevelse av hensikt/formål i sine liv som virker transformerende både på dem og deres lærer.

Buddha's Lost Children går inn på medfølelsens natur og hva det vil si å faktisk leve etter den. I Vesten finnes det en oppfatning om at buddhisme fremmer en passiv, navlebeskuende avstandstagen og kanskje til og med likegyldighet til problemene i den ytre, materielle verden. Khru Bahs eksempel viser det motsatte: han omsetter de buddhistiske idealene om uendelig medfølelse og betingelsesløs kjærlighet til handling. Fra sin fjelltopp-retreat reiser han rundt og konfronterer problemer, ofte med risiko for eget liv eller helse, en dynamisk og samfunnsengasjert buddhisme.

Regissør Mark Verkerk fulgte Phra Khru Bah i et år, noe som resulterte i denne reisen inn i en fjern og ukjent kultur. Buddha's Lost Children har vunnet en rekke priser ved
filmfestivaler rundt om i verden. Regissøren lar menneskene fortelle sine historier gjennom et lyrisk billedspråk, samt en sparsom, men effektiv bruk av tekstkommentarer. Gjennom sitt sindige kameraarbeid tegner Verkerk et vakkert bilde av munken og de foreldreløse guttene som går i lære hos ham. Disse menneskene vil uten tvil berike livet ditt med sine strålende smil, sin livsglede, styrke og medfølelse. Buddha's Lost Children er en historie om mot, medfølelse, tøff omsorg og viktigheten av å mestre thai-boksing.

Etter utgivelsen av filmen, prisutdelingene osv., oppsto det hos mange et ønske om mer film/informasjon som resulterte i utgivelsen av en "special 2 disc edition" som i tillegg til filmen inneholder 3.5 timer med ekstra opptak som ble tatt ut av filmen -- 32
filmklipp fra templet, dagliglivet, tigermunkens reiser, landsbyer og landskap, hester og helbredelsessesjoner m.m.

Filmen vises på Oslo Spirituelle film klubb, for mer informasjon: www.spirituellfilm.no

Billetter kan reserveres på forhånd. 

 

FILMTEKNISK INFORMASJON:

Originaltittel: Buddha's Lost Children
Filmslipp: 2006
Regissør: Mark Verkerk
Produksjonsselskap: EMS Films  Produsent: Ton Okkerse, Pim van Co
Produksjonsland: Nederland
Foto: Rene Heynen
Musikk: Bernard Joosten, S. P. Somtow
Lengde: 1 t. 37 min.
Format: DVD
Tale: Thai
Undertekster: Engelsk
Aldersgrense: 13 år
Sjanger: Dokumentar/buddhisme
Nettsted: www.buddhaslostchildren.com

Søk i hele nettstedet
Relatert informasjon

Ansvarlig redaktør: Egil Lothe 
Webansvarlig: Flemming Skahjem-Eriksen

© cms-websystems