loading..
Hva er buddhismens syn på rusmidler?
Loading...

Hva er buddhismens syn på rusmidler?

Lagt inn den 22.okt 2009 | ved Administrator som FAQ | for Rusmiddel

Spørsmål: Vi lurer på hva buddhismen mener om rusmidler?

 

Svar: For å kunne være buddhist tar en tilflukt i De Tre Juveler: Buddha, Dhamma og Sangha som sin rettsnor. Hengivenhet er ikke det viktigste i buddhistisk tro, men praktiseringen av god moral. Alle buddhister oppfordres til å observere buddhistiske leveregler, som kan inndeles i fem, åtte eller ti. Praksisen med leveregler hjelper en til å utvikle medfølelse, gavmildhet, tilfredshet, sannferdighet og årvåkenhet. Enhver buddhist bør prøve å overholde minst fem leveregler for å heve seg moralsk og åndelig.

De fem hovedreglene for en buddhist (PANCA SILA):

1. Avstå fra å drepe 

2. Avstå fra å stjele 

3. Avstå fra løgn, baktaling, sladre og spre rykter 

4. Avstå fra seksuelle overgrep 

5. Avstå fra å ta rusmidler

 

Tre forhold som gjør at man har brutt leveregelen om rusmidler:

1. Det gir rus. 

2. Det må være en intensjon om å bruke det. 

3. Man er tilfreds med å ha gjort det. 

Dersom disse vilkårene er oppfylt, er den femte leveregelen krenket. Å ta rusmiddel for medisinske formål innebærer ikke at man bryter denne leveregelen.

Buddhismen legger vekt på visdom. Inntak av rusmidler vil senke bevisstheten og gjør at en taper visdommens frø. Dessuten er rusmidler som narkotika, alkohol, tobakk, etc. skadelige for helsen. Det kan synes som om at inntak av rusmiddel ikke skader andre. Men hvis vi er beruset og mister vår bevissthet, kan vi lett utføre negative handlinger og skade andre. Derfor vil en som bryter denne levereglen ofte også bryte alle de andre levereglene sammen med det. 

Den femte levereglen er basert på respekt for psykisk helse. Det er beskyttelse mot tap av kontrollen over ens eget sinn. Det er spesielt viktig for dem som mediterer fordi ved å avstå fra å ta rusmidler vil man lettere utvikle bevissthet, oppmerksomhet og klarhet i sinnet. Dermed vil overholdelse av den femte leveregelen ikke bare bidra til lykke i familien og fred i samfunnet, men det forbereder også en person på praksisen med mental utvikling.

Svaret er fra Khmer buddhistforening.

SMOKE WEED

den 27.aug. 2015 | den Hva er buddhismens syn på rusmidler? | AllahuAkhbar36 sier:

SMOKE WEED EVERYDAYSøk i hele nettstedet
Relatert informasjon

Ansvarlig redaktør: Egil Lothe 
Webansvarlig: Flemming Skahjem-Eriksen

© cms-websystems