loading..
Zen-sinn, begynner-sinn
Loading...

Zen-sinn, begynner-sinn

Lagt inn den 22.okt 2009 som BF-egen-bok | for Zen | Forfatter Shunryu Suzuki

Zen-sinn, begynner-sinn er en meget sentral bok i den buddhistiske zen-tradisjonen - en klassiker.

Zen-sinn er et av de gåtefulle uttrykkene som zen-lærere bruker for å få deg til å stole på dine egne krefter, for å få deg til å gå bak selve ordene og begynne undringen. "Jeg vet hva mitt sinn er," sier du til deg selv, "men hva er zen-sinn?" Og så: "Men vet jeg egentlig hva mitt eget sinn er? Er det hva jeg gjør akkurat nå? Er det hva jeg tenker akkurat nå?" Og hvis du da skulle forsøke å sitte stille en stund for å se om du kan oppdage akkurat hva sinnet er, for å se om du kan lokalisere det - da har du begynt zen-praksisen, da har du begynt å virkeliggjøre det ubegrensede sinnet.

Uskylden i dette første spørsmålet - bareå spørre hva du er - er begynner-sinn. Begynnerens sinnelag er nødvendig under hele zen-praksisen. Det er det åpne sinnet, den holdningen som omfatter både uvisshet og muligehet, evnen til hele tiden å se tingene som friske og nye. Det er nødvendig i alle livets aspekter. Begynner-sinn er det å praktisere zen-sinn.

Denne boken har sitt utspring i en rekke foredrag som zen-mester Shunryu Suzuki holdt for en liten gruppe i Los Altos, California. Han deltok i deres meditasjonsmøter en gang i uken, og etterpå svarte han på spørsmålene deres, prøvde å oppmuntre dem i deres zen-praksis og hjelpe dem til å løse livets problemer. Hans fremgangsmåte er uformell og han henter sine eksempler fra alminnelige hendelser og sunn fornuft. Zen er her og nå, sier han; det kan være like betydningsfullt for Vesten som for Østen. Men grunnlaget for hans lære og praksis er hentet fra hele zen-buddhismens århundrelange tradisjon, og spesielt fra Dogen, en av de mest betydningsfulle og kreative zen-mestrene.

Denne boken handler om hvordan man praktiserer zen som en gjennomførbar disiplin og religion, om stillingen og pusten, om de grunnleggende holdningene og forståelsen som gjør det mulig å praktisere zen, om ikke-dualitet, tomhet og oppvåkning. Det er her man begynner å forstå hva zen egentlig dreier seg om. Og viktigst av alt, hver side av boken ånder med den glede og enkelthet som gjør et frigjort liv mulig.

Susuki-roshi sier :"Verden er sin egen magi" - en følelse som gjennomstrømmer hele boken. Mens du leser teksten oppmerksomt, er det samme utsagnet eller idé-rekkefølgen samtidig enkel og selvinnlysende, obskurt og innviklet, og opplysende. Her en bok med intens, dypsindig, glad refleksjon.

Buddhistforbundets forlag, Oslo 2012.
ISBN 978-82-90787-08-5.

 
Boka koster 140,- + porto. Den veier 236 g.
 
Bestill den ved å sende en epost til:

Slutt: - 00:00      Varighet:

Søk i hele nettstedet

Ansvarlig redaktør: Egil Lothe 
Webansvarlig: Flemming Skahjem-Eriksen

© cms-websystems