Medlemskap i flere trossamfunn samtidig?

Medlemskap i flere trossamfunn samtidig?

Lagt inn den 18.november 2009 | ved Administrator som FAQ

Spørsmål:  Hei!  Jeg regner meg selv som buddhist, innså det når jeg var 16, og er nå 23. Jeg har bare et spørsmål om innmelding - jeg kom over noe jeg synes var litt merkelig på nettsidene deres - nemlig at man må melde seg ut av andre trossamfunn, dersom man vil melde seg inn. Jeg synes dette er litt snodig, ettersom Gautama Buddha var fullstendig åpen for andre trossamfunn, og selv ikke mente at hans lære var en religion, eller at han var en gud?
  Jeg spør egentlig bare basert på nysgjerrighet: hvorfor kan man ikke være medlem av andre trossamfunn?

Buddhistforbundet i Norge er registrert som trossamfunn i henhold til norsk lov. Det betyr blant annet at vi mottar støtte basert på antall medlemmer. (Det er derfor vi også ber dere merke av hvilken medlemsgruppe dere har tilknytning til, slik at pengene havner på riktig sted.) På grunn av dette er det viktig i Norge at man ikke er medlem av mer enn ett registrert trossamfunn om gangen. Det har nettopp gått en liten runde i enkelte aviser om menigheter/trossamfunn som har hatt rot i systemet, og faktisk er det å holde orden i medlemsregisteret en av de oppgavene som krever mye ressurser hos oss.

Hvis du gjerne vil fortsette å være medlem i et annet trossamfunn, er det flere av medlemsorganisasjonene i Buddhistforbundet som har høyde for det. Du blir da ikke medlem av Buddhistforbundet, men du kan være medlem direkte i en medlemsgruppe. Og siden praksis vanligvis vil følge en gruppe - det er normalforståelsen i BF også, selv om man kan melde seg inn uten tilknytning til noen medlemsgruppe - så kan du godt ha en organisert buddhistisk praksis uten å være medlem i Buddhistforbundet.
Espen S. Ore, Rinzai Zen

Det er ikke Buddhistforbundet som har "problemer" med dette, men den norske stat. Det er de som har bestemt at folk ikke får lov til å være medlem av flere tros- eller livssynsamfunn samtidig, og det er rett og slett fordi de ikke vil gi offentlig tilskudd pr person (som beløper seg til ca kr 800-850 pr år i gjennomsnitt, avhengig av kommunen du bor i) til mer enn ett tros- eller livssyn samtidig. Og det er jo egentlig litt forståelig!

Flemming Skahjem-Eriksen, koordinator i Buddhistforbundet

Webmaster: Flemming Skahjem-Eriksen