loading..
Markering av Vesak-høytiden 2013 / 2557
Loading...

Markering av Vesak-høytiden 2013 / 2557

Felles arrangement 24. mai i Oslo
Lagt inn den 08.juni 2013 | ved Forstander som Nyhet

     Forstander sammen med Oslos ordfører under feiringen

Buddhistforbundets forstander Egil Lothe sammen med Oslos ordfører Fabian Stang under feiring av vesak-høytiden i Håndverkeren i Oslo.

 

 

BUDDHAS FØDSEL, OPPVÅKNING OG DØD MARKERT I OSLO

Vesak som er høytiden da Buddhas fødsel, oppvåkning og død markeres finner sted på fullmånedagen i måneden vaishaka etter den buddhistiske kalenderen. I år falt dagen på den 24. mai. Buddhistforbundet feiret dagen med et felless arrangement for buddhister fra alle tradisjoner.

Bortimot 250 personer fylte Festsalen i Håndverkeren konferansesenter i Oslo. Blant dem var også Oslos ordfører Fabian Stang som holdt en tale for de fremmøtte buddhistene.

Arrangementet i år var planlagt av en komite bestående av munker fra templene som er tilknyttet Buddhistforbundet. Leder var Phra Maha Kamsingh fra det thailandske templet utenfor Oslo.

Forsamling vesak

Fra vesak-feiringen i Håndverkeren konferansesenter

 

Under den to timer lange seremonien deltok sangkor og resitasjonsgrupper fra forskjellige templer. Munken Thich Vien Duy fra Khuong Viet tempel holdt Dharma-talen mens Lama Changchub fra Karma Tashi Ling ledet meditasjon på Shakyamuni Buddha.

En komplett oversettelse av boken Digha Nikaya fra Tripitaka ble presentert av oversetteren Kåre A. Lie etterfulgt av opplesning fra boken.

Seremonien ble avsluttet med den tradisjonelle badingen av en statue av den nyfødte Buddha. Ritualet uttrykker både hengivenhet overfor Buddha og en intensjon om å rense bort alle sinnets urenheter som hat, grådighet og forvirring.

Etterpå var det som vanlig servering av forfriskninger med sosialt fellesskap.

BILDER FRA FEIRINGEN:

Buddha-statuer på alteret

Buddha-statuer på alteret

Thich Vien Duy resiterer sutra

Thich Vien Duy resiterer Hjerte-sutra  

Sangkor fra Oslo Buddhist Vihara 

Sangkor fra Oslo Buddhist Vihara (Tisarana)

Lama Changchub leder meditasjon

Lama Changchub leder meditasjon

Kåre A. Lie presenterer Digha Nikaya

Kåre A. Lie presenterer Digha Nikaya

Burmesisk resitasjonsgruppe

Burmesisk resitasjonsgruppe

Bading av Buddha

Bading av Buddha

Den nyfødte Buddha

Den nyfødte Buddha

INTERNASJONAL VESAK KONFERANSE I THAILAND

I forbindelse med vesak-høytiden holdes det hvert år en internasjonal konferanse i Thailand. Den har sammenheng med at FN i 1999 anerkjente vesak som en høytid som kan feires ved FNs sentre omkring i verden. Fra Norge var Kim Son Pham, Egil Lothe og Nukrai Friis påmeldt konferansen. Egil Lothe deltok også som koordinator for prosjektet "Common Buddhist Text" som er tilknyttet universitetet som arrangerer konferansen. Buddhistforbundets forstander sendte også en hilsen (Message) til konferansen. Se for øvrig lenkene nedenfor.

vesak konferanse

Egil Lothe presenter "Common Buddhist Text" på vesak-konferansen i Thailand 

 

Lenker:

http://www.undv.org/vesak2013/en/index.php 

http://www.un.org/en/events/vesakday/

 

Film om feiring av vesak i Indonesia:

http://english.cntv.cn/program/cultureexpress/20120508/108123.shtml

 

Her er malerier fra Thailand som viser scener fra Buddhas liv:

http://www.flickr.com/photos/dharmapala/sets/72157625212825901/

 

VESAK-FEIRINGER ANDRE STEDER

Buddhistforbundets Vesak-feiring innledet en helg med feiringer i de forskjellige buddhistiske samfunnene i Norge. På lørdag 25/5 var det vesak arrangementer hos de srilankesiske buddhistene i Oslo Buddhist Vihara, hos de kinesiske buddhistene i Buddha's Light International Association og de vietnamesiske buddhistene på det nye senteret på Jessheim i Ullensaker. Rundt 1000 fremmøtte hadde samlet seg her i det vakre vårværet denne dagen. På søndag 26/5 var det vesak-feiring i Wat Thai Norge som ligger på Lindeberg i Sørum kommune.

Her finner du bilder fra Oslo Buddhist Vihara sin feiring:

http://youtu.be/ttxFB2oaR1Q  

 

Vesak Jessheim

Mat (vegetarisk) hører til på Vesak. Her: Nukrai Friis fra Den thailandske buddhistforening og Egil Lothe (forstander) sammen med Thich Vien Ngo fra det vietnamesiske buddhistsamfunn under vesak-feiringen på Jessheim 25/5. 

 

Søk i hele nettstedet
Relatert informasjon

Ansvarlig redaktør: Egil Lothe 
Webansvarlig: Flemming Skahjem-Eriksen

© cms-websystems