loading..
Munken Thich Vien Dong i Lørenskog skiver klage på "På tro og Are", episode 6
Loading...

Munken Thich Vien Dong i Lørenskog skiver klage på "På tro og Are", episode 6

Lagt inn den 04.feb. 2011 | ved Forstander som Informasjon

Munken Thich Vien Dung ble intervjuet i programmet "På tro og Are". Her er hans brev til NRK:

Det vietnamesiske buddhistsamfunn

Khuong Viet Tempel

Blystadveien 2

2006 Løvenstad

Tlf. 67 97 30 33

http://khuongviettu.com/no/

Til:

Mediehuset NRK Trøndelag

Postboks 2450, Sluppen

7005 Trondheim

                                                                                                           Trondheim 26.12.10

 

NRK TV-PROGRAM OM VIETNAMESISKE BUDDHISTER

Tidligere i år ble jeg kontaktet av buddhister i Trondheim som ønsket å komme til Khuong Viet tempel sammen med et team fra NRK som ville lage et program om hvordan vietnamesiske buddhister i Norge praktiserer sin religion.

Noe særlig mer enn dette fikk jeg ikke vite fra NRK om hva slags program de skulle lage.

Programmet ble sendt som sjette episode av programserien ”På tro og Are” tirsdag 23/11 og søndag 28/11. Når jeg så programmet så jeg at dette ble noe helt annet enn det jeg hadde fått inntrykk av når NRK-teamet besøkte tempelet.

Programmet handlet ikke så mye om hvordan buddhister praktiserer sin religion. I stedet ble det en diskusjon om buddhismens syn på kvinner. Det jeg forklarte var at kvinner etter vår erfaring har vanskeligere for å tilpasse seg livet i klosteret. Det betyr ikke at de er dårligere eller dummere enn menn. Tvert imot er det slik at kvinner nevnes som forbilde på den viktigste gode egenskapen en buddhist kan ha; nemlig barmhjertighet.  Bodhisattvaen Quan Am (kinesisk Guanyin) er vanligvis fremstilt som en kvinne og er barmhjertighetens Bodhisattva. Inne i tempelet vårt er det en statue av henne ved siden av statuen av Buddha og utenfor er det en stor statue av henne i paviljongen hvor jeg satt og snakket med Are Osen i filmen. Hvordan kan Are Osen da si at vi ser ned på kvinner og hvordan kan han da få seg til å komme med slike forferdelige påstander som at buddhismen sier at ”kvinner ikke er i stand til forstå eller praktisere læra hans” og at ”kvinner er mentalt underlegne menn”

Som deltaker i programmet hadde jeg forventet at jeg fikk se programmet før det ble sendt. Noe tilbud om dette har jeg ikke fått fra NRK. Det er jeg skuffet over. Når en ser hva slags program som ble sendt kan en begynne å lure på om dette var tilfeldig.

Jeg opplever Are Osen sin oppførsel i forbindelse med besøket i tempelet vårt som respektløs. Jeg reagerer også på at NRK, i den såkalte ?stumfilmavisen?, ikke viser Buddha men en tykk skikkelse fra Kina som regnes som en inkarnasjon av Maitreya, bodhisattvaen som skal bli Buddha i fremtiden. Jeg synes at det minste en kan kreve er at en faktisk viser Buddha når en sier at det er det en gjør.

 Sammen med de andre skjevhetene og uriktige påstandene gjør dette at programmet er totalt upassende å bruke i skolene. Vi tar imot mange skoleklasser hver uke og får inntrykk av at mange har sett programmet. Vi synes det er trist at dette programmet er laget fordi det sprer uriktige påstander om buddhismen og skaper også negative holdninger til buddhister.

Vi ber derfor om at NRK tar selvkritikk på dette programmet og sørger for å gi en mer korrekt fremstilling av vår religion.

Med hilsenThich Vien Dung

Munk i Khuong Viet buddhisttempel

  

 

Kopi:    Kringkastingsjef Hans-Tore Bjerkaas

            Buddhistforbundet

            Don Hau Buddhisttempel / Den vietnamesiske buddhistforening i Trøndelag

            Advokat Brynjulf Risnes

Søk i hele nettstedet

Ansvarlig redaktør: Egil Lothe 
Webansvarlig: Flemming Skahjem-Eriksen

© cms-websystems