Buddhistforbundet protesterer overfor NRK

Ikke helt heldig uansett..

den 30.november 2010 | den Buddhistforbundet protesterer overfor NRK | Martin Olaisen sier:

Jeg vet ikke om det ville ha hjulpet "å la seerne selv ta stilling til hva deltakerne sier". Jeg har ikke sett de øvrige episodene, men var jo nødt til å se dette, og jeg forstår egentlig Ares reaksjon. Avslutningskommentaren hans var jo ikke dum, da.

Endelig!

Flott at du har sendt denne teksten til NRK. Både kona og jeg holdt på å ramle av stolene våre da dette programmet ble vist på NRK. De er nødt til å respondere på dette! Takk skal du ha!

En velformulert og betimelig protest

den 29.november 2010 | den Buddhistforbundet protesterer overfor NRK | Kåre A. Lie sier:

Godt å se at det reageres på dette programmet!

den 28.november 2010 | den Buddhistforbundet protesterer overfor NRK | Forstander sier:

Buddhistforbundet protesterer overfor NRK

Lagt inn den 28.november 2010 | ved Forstander som Nyhet

NRK programmet "På tro og Are" som har gått på NRK1 i seks uker ble tirsdag 23. nov. avluttet med en presentasjon av buddhismen. Programmet ble en stor skuffelse der NRK i stedet for å formidle kunnskap om buddhismen ble et "mikrofonstativ" for programlederens fordommer og kunskapsløshet.

Til NRK v/ kringkastingssjefen

Buddhistforbundet som har i overkant av 12.000 medlemmer og 13 tilsluttede buddhistiske organisasjoner fikk for en tid tilbake en henvendelse fra NRK om å få besøke en buddhistisk familie for oppleve religionen fra "innsiden".

Resultatet av dette er blitt TV serien "På tro og Are" der et program om møtet med norsk-vietnamesiske buddhister (sendt 23/11/10)inngår sammen med 5 andre programmer.

I de andre programmene lar programlederen Are Osen deltakerne i programmet få snakke om sin tro uten at han selv opptrer som dommer om deres religion. Selv når en muslim uttaler at han er for at sharia innføres 100% i Norge, eller når en pinsepredikant uttaler at Are må regne med evig tortur i det hinsidige som ufrelst, kommer det ikke et knyst fra Are side. I forhold til at programmene legger opp til en humoristisk og uhøytidelig form er vel dette også et naturlig valg.

I programmet om buddhismen som ble sendt sist tirsdag er holdningen en helt annen: han er "Ikke imponert over trua deres" og den "fell på sin egen urimelighet". I stedet for å la seerne selv ta stilling til hva deltakerne sier, begynner han å diskutere, for ikke si, krangle med deltakerne, der han egentlig ikke hører etter hva de faktisk prøver å fortelle ham, men i stedet doserer sin egen forståelse av hva de snakker om. Spesielt ille blir det når han slenger ut såkalte faktaopplysninger om at kvinner ifølge buddhismen er "mentalt underlegne menn" og at kvinner er "ute av stand til å fatte og praktisere læren hans". Hvor har han dette fra? Uansett hvilke tolkninger som finnes om hvordan nonneordenen i buddhismen ble til er en enige om en ting, nemlig at Buddha var helt klar på at kvinner og menn har samme åndelige kapasitet til å nå den høyeste oppvåkning og at dette er klart uttrykt i de kanoniske tekstene. Derfor ble nonneordenen opprettet.

At NRK på denne måten sprer dypt krenkende løgner om buddhismen er svært alvorlig. Fjernsyn er et sterkt medium. I stedet for at NRK fremmer kunnskap og forståelse om religioner opplever vi her at NRK driver offentlig mobbing av en religion. Vi vil i den forbindelse nevne at vi allerede har mottatt en melding fra et medlem om at hun ble utsatt for trakassering på sin arbeidsplass som et resultat av dette programmet.

Dette er for oss totalt uakseptabelt. Vi forventer at NRK som en ansvarlig institusjon rydder opp i denne saken ved å ta dette programmet av spilleplanen (det er også satt opp søndag 28/11/10) og at NRKs ledelse beklager den behandling buddhistene i Norge har fått gjennom dette programmet.

Vi imøteser derfor en snarlig reaksjon fra NRKs ledelse.

Med hilsen

Egil Lothe