loading..
Hvordan ser en buddhist på et menneske som drikker alkohol, blir de sett på som et dårligere menneske?
Loading...

Hvordan ser en buddhist på et menneske som drikker alkohol, blir de sett på som et dårligere menneske?

Lagt inn den 26.okt 2010 | ved Administrator som FAQ

Her er svar fra forskjellige personer som representerer ulike buddhistiske tradisjoner.

En buddhist ville nok se på det å drikke alkohol som ikke lurt.  

Buddhister mener det er bra å meditere, og å være våken og oppmerksom i livet sitt - fordi da blir vi lykkeligere.  Å drikke alkohol hjelper deg jo ikke med dette.  Men buddhister prøver å ikke se på andre mennesker som dårlige.  De tror at alle mennesker er gode, men at vi ofte gjør dumme ting som skader oss selv og andre.  En buddhist ville nok sett på et menneske som drikker alkohol som et menneske som gjør noe skadelig mot seg selv, heller enn som et dårlig menneske.

David Welsh, Triratna buddhistsangha

 

Å avstå fra alkohol er også en av de fem levereglene en buddhist skal leve etter. En buddhist søker etter innsikt og visdom, men alkohol påfører at vi blir beruset og mister bevisstheten, som igjen medfører at vi mister visdom eller ikke kan oppnå visdom. Dette gjelder ikke bare alkohol, men også andre berusende stoffer, kjærlighet, sex, makt, berømmelse, penger etc. Dersom man er beruset, kan man utføre handlinger som gjør at man bryter de 4 andre levereglene. Om man blir et dårligere menneske kommer helt an på handlinger som følge av alkoholen. Dersom man er en buddhist og praktiserer de 5 levereglene, så har du brutt en regel hvis du nyter alkohol. Men hvis du nyter alkohol, og utfører onde handlinger som følge av alkoholen, så kan vi si at du blir sett på som et dårligere menneske. 

Lillian Ngyuen, Det vietnamesiske buddhistsamfunn 

 

Anonyme innlegg

Vi oppfordrer alle til å komme med synspunkt på ulike temaer, men gjør det under fullt navn. Mariane H Tveter kontormedarbeider i BuddhistforbundetSlutt på moralmonopolet!

De fem leveregler er ikke leveregler for alle buddhister, kun innenfor diverse tradisjoner/skoler. Synd er kun en oppfattelse. Har man oppfattelsen av kun en oppfattelse som ikke er roten til all oppfattelse er man ignorant, og det er hva skaper sjelelig og psykologisk lidelse. Du kan ikke være en bedre eller dårligere person enn den du er. Du har et potensial som automatisk handler når den har fått nok stimuli, det er møtet utenfra og inn som lærer deg dette. En som drikker alkohol i "usunne" mengder kjenner ikke de faktiske konsekvensene av det om vedkommende faktisk ikke vil være i lidelse. Som et barn er man ikke en dårlig person om man ikke kjenner konsekvensene til sine handliger, likeså om man kjenner sine handlingers konsekvenser vil man ikke handle uten den tro at det kommer noe godt ut av det. Av og til trenger selvet en oppvating for å motivere bidraget til fellesskapet, og omvendt. Noen buddhister vil se på å drikke en usunn mengde som lurt, andre ikke. Noen vil se på å drikke en sunn mengde som lurt, andre ikke. Folk har hyllet det verste, det kan så forventes at folk rakker nedpå det beste. Gjør du noe som vil bli *sett på* som ondt, vil folk *se på* deg som ond, men stol på dine verdier og gjør som du gjør uavhenig av dette. Du må oppleve, og lære.Søk i hele nettstedet
Relatert informasjon

Ansvarlig redaktør: Egil Lothe 
Webansvarlig: Flemming Skahjem-Eriksen

© cms-websystems